Suomen Radioamatööriliiton kilpailu sopii aloittelijallekin

Kokemäellä kisaan sitoutunut ryhmä<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kokemäen Radioamatöörit voittivat viime vuonna järjestetyn valtakunnallisen Suomen Radioamatööriliiton peruskilpailun. Kilpailussa oli 12 osakilpailua; joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kilpailtiin sekä puhe- että sähkötyslähetyksessä.

Kilpailun tavoitteena oli tunnin aikana ottaa yhteys mahdollisimman moneen suomalaiseen radioamatööriin. Kokemäkeläiskerhon tiedottaja Pasi Hyyryläinen kertoo, että yhteysmäärä vaihteli paljon, mutta arvelee keskimääräisen tuloksen olleen 50 yhteyttä tunnissa.

Hyyryläisen mukaan voiton kokemäkeläisten hyväksi ratkaisi se, että kerho sai värvättyä jokaiseen osakilpailuun joukkueen. Kokemäen ohella monella paikkakunnalla on aktiivisia radioamatöörejä, mutta harvassa paikassa pystyttiin saavuttamaan yhtä hyvää osallistumisprosenttia. Yhteen kilpailuun osallistui kolme kerhon jäsentä; puhe- ja sähkötysosien työskentelijät sekä varaoperaattori.

Kokemäen Radioamatööreihin kuuluu 15 jäsentä. Nuorin heistä on 15-vuotias. Peruskilpailussa yhden jakson, eli viidentoista minuutin aikana ehtii olla yhteydessä kaikkiin asemiin rauhallisessa tahdissa. Täten kilpailu sopii myös aloitteleville harrastajille. Pari Kokemäen joukkueen operaattoria olikin mukana ensimmäistä kertaa.

 

Suunnitteilla

tukiasema

Kokemäelle

 

Kokemäen Radioamatöörit suoritti yhden SRAL:n osakilpailuista metsästä, Palojärven laavulta. Tarkoituksena oli pitää radioasema äänessä vuorokauden ajan valtakunnan sähköverkosta ja muista viestintäverkoista riippumattomana.

”Jatkoimme Turva 2003-harjoituksen aloittamaa perinnettä. Harjoituksen tarkoituksena oli tarjota viestintämahdollisuus siinä tapauksessa, että kaikki muut viestintävälineet mykistyvät sähkökatkoksen tai muiden ongelmien takia. Näin kävi muutama vuosi sitten Pohjanmaalla”, Pasi Hyyryläinen kertoo.

Hyyryläisen mukaan Kokemäen Radioamatööreillä on suunnitteilla pystyttää paikkakunnalle tukiasema, josta viestintäverkkojen kaatuessa voidaan hoitaa viestintä valtakunnalliseen hätäkeskukseen. Suunnitelman toteuttaminen vaatisi kuitenkin lähetinvastaanottimen uusimista.

”Monessa kunnassa olisi valmiudet vastaavan tukiaseman perustamiselle, mutta niitä tuskin löytyy mistään. Siinä mielessä sellaisen saaminen Kokemäelle olisi saavutus”.